lauantai 18. lokakuuta 2008

Lapsettomuushoitosopimus

Koska itselleni oli muiden hoitoja läpikäyvien blogeista suunnattomasti hyötyä IVF hoitojen tiedonetsintävaiheessa, haluan myös itse ainakin yrittää helpottaa seuraavien polkua. Eli muutama tiedonjyvä silloin tällöin matkan varrelta ;)

Lapsettomuushoitosopimus on kaiken kaikkiaan hyvin simppeli paperi. Siinä kumpikin antaa suostumuksensa hedelmöityshoitoihin, eli kummallekin puolisolle tehdään oma sopimus. Paperissa on siis henkilöllisyystiedot ja (ainakin meillä) muutama rastitettava kohta. Eli vannot allekirjoituksellasi, että sinulle on selvitetty hedelmöityshoidoissa käytetyt menetelmät ja niiden yleiset ehdot, olet tietoinen hoidon tuloksena syntyvän lapsen ja muiden osapuolten oikeudellisesta asemasta ja sinulle on selvitetty oikeutesi muuttaa antamaasi suostumusta. Lisäksi paperista selviää hoitomenetelmä, johon annat suostumuksesi (meidän tapauksessa IVF ja siihen liittyvä alkioiden pakastus ja pakastusalkiosiirrot) ja joudut vastaamaan kysymykseen "Onko hoitoa saava osapuoli avioliitossa muun henkilön kanssa?". Minä täytin meidän molempien paperit ja kiusallani luin Armaalleni tuon kysymyksen ääneen. Kirurgi kommentoi pöytänsä äärestä "Nyt tuli tiukka kysymys...".

Hyvinkin simppeli paperi, joka kuitenkin pitää sisällään niin paljon. Tämä paperi tulee muuttamaan elämäsi ainakin kuukausiksi, useimmiten vuosiksi.


Ei kommentteja: